MSZYCA

Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana (Myzus persicae subsp. persicae) jest szkodnikiem owadzim powodującym poważne szkody w uprawach szklarniowych roślin, takich jak słodka papryka, pomidor, ogórek i wiele innych.

Mszyce mają złożony cykl rozwojowy, a osobniki dorosłe mogą występować zarówno w postaci uskrzydlonej, jak i bezskrzydłej, i charakteryzować się różnorodnością kolorów. W przypadku rozmnażania bezpłciowego młode mszyce rodzą się w postaci rozwiniętych nimf. Natychmiast zaczynają żerować na soku roślinnym i szybko rosną. Gdy rozmnażanie ma charakter płciowy, mszyce składają jaja, które zimują. 

Spośród wszystkich mszyc, mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana jest najważniejszym wektorem chorób wirusowych. Może przenosić co najmniej 100 różnych wirusów i jest słusznie traktowana jako poważne zagrożenie przez wielu hodowców.

Nimfy i osobniki dorosłe pobierają składniki odżywcze z rośliny i zakłócają równowagę hormonów wzrostu. W ten sposób wzrost rośliny zostaje opóźniony, co powoduje deformację liści lub, jeśli do infestacji dojdzie wystarczająco wcześnie w sezonie, śmierć młodych roślin. Zahamowanie wzrostu i defoliacja zmniejszają plon.

Myzus persicae var persicae_Koppert BIol
Aphipar_edited.png

Aphipar - Pasożytnicza błonkówka Aphidius colemani

Opakowania:

Butelka 100 ml, pozwalająca uzyskać 500 pasożytniczych błonkówek
Butelka 100 ml, pozwalająca uzyskać 1000 pasożytniczych błonkówek
Butelka 500 ml, pozwalająca uzyskać 5000 pasożytniczych błonkówek

Każda butelka zawiera mumie zmieszane z wiórami.